Защо редовното пране на килими е важно

В процеса на експлоатация на килимите и мокетените покрития редовно се абсорбира прах, замърсявания, различни твърди частици. От тях можете да се отървете само с помощта на основно почистване или казано иначе чрез професионално почистване и пране на килими. Тези услуги се оказват направо в дома ви за по-голямо удобство.

Освен това, килимите натрупват в себе си неприятни миризми и микроби. В резултат на това бързо се износват, появява се опасност от по-често боледуване, а най-честата проява е алергична реакция.

При самостоятелно почистване на килимите и мокетите намалява общото ниво на мръсотия и прах в апартамента, къщата. В действителност се почиства само най-горния слой прах от килима. При домашно почистване е възможно да се премахне само 10% от цялата запрашеност. Дори и всеки ден или всяка седмица да почиствате, за пълна сигурност на собственото ви здраве. Необходимо е дълбоко почистване на килимите. А и чистият и свеж килим, освен че приятен за стъпване и на външен вид, така се запазва по-дълго във времето и ще ви служи дълги години.

Почистването и прането на килими е различно в зависимост от замърсяването, вида влакна, мястото на провеждане на почистване. Също и състоянието на килима, като за всеки се използва определен начин на изпиране на покритието на мокета или килима.

Задължително трябва редовно и регулярно да се прави основно почистване чрез професионално пране на килимите и мокетите. Това се налага тъй като дори постоянна почистване с прахосмукачка няма да изчисти максимално добре покритието от натрупан прах, а да не говорим за неизбежните петна. Такова основно почистване, при което има и изпиране на килима и мокета, представлява професионалното пране на килими и мокети, почистващо основно мръсотия и прах. Специалистите почистват влакната на килим по цялата им дължина – от основата до върха.

НАПРАВИ ПОРЪЧКА ЗА ПРАНЕ НА КИЛИМ ИЛИ МОКЕТ СЕГА!

Според експерти професионално почистване на килими и мокети в дома, в жилищни помещения трябва да се извършва всеки месец. За дълбоко основно почистване и пране на килими, особено в детски стаи е наложително. В офисите специалистите съветват да се прави подобно почистване поне два пъти в годината. Особено след зимата под мокета и килима се натрупва мръсотия, пясък от улицата, фин прах, кал, в които „живеят“ вредни бактерии. Затова е необходимо за опазване на здравето да се провежда пролетно почистване в закритите помещения.

Ако подовото покритие, килима, мокета е мъхест, то дълбоко почистване и пране трябва да се извършва още по-често. Тъй като подобни материи обикновено събират много прах и твърди частици.

Ако в дома ви живеят хора с алергии, има бебе, пране на килими в дома се препоръчва да се прави два пъти в месеца. А ако имате домашни любимци, то поне един, два пъти в годината е добре да се почисти основно килим, мокет.

Почистване на килимите и мокетите от професионалисти се извършва със специално оборудване, както и с помощта на професионални почистващи препарати. За различните видове килими и мокети се използват подходящо точно за него оборудване, препарати и инструменти. Максимален резултат може да се постигне, ако редовно се прави домашно самостоятелно почистване с прахосмукачка, което да се комбинира периодично с професионално пране на килими и мокети.

Специалистите ще могат след дълбоко почистване да върнат на килима първоначалния му вид: да махнат сивия, мазен слой и неприятен, уморен вид и да възстановят свежия цвят на килима, като премахнат всички налични петна.

След като ползвате услугата пране на килими, ще установите, че въздухът в помещението е станал по-чист и по-свеж, ще изчезне миризмата на прах и други неприятни, застояли миризми, ще бъде лесно да се диша.